boya1De wijngaarden van de familie Garcés Silva liggen in de San Antonio vallei in Leyda, ruim 100 km ten westen van Santiago en 14 km vanaf de Stille Oceaan. De ligging nabij de oceaan maakt de regio tot een typische cool climate zone: de koele zeewind zorgt ervoor dat de temperatuur ’s zomers niet boven de 24 graden komt. Druiven rijpen hier gelijkmatig en langzaam en bezitten een frisse zuurgraad. De bodem, die vooral bestaat uit graniet, in wisselende verhoudingen met klei en kalk, geeft de wijn structuur en complexiteit. -Geproefd door Jan en Kyra van Lissum

José Antonio Garcès Silva begon met de aanleg van het domein in 1999, toen de Leyda Valley nog nauwelijks meetelde als wijnstreek. Er verrees een hypermoderne winery, fraai geïntegreerd met de omgeving, en in 2003 verscheen de eerste wijn op de markt. Inmiddels produceert de familie twee merken: Amayna (afkomstig van 41,5 ha aan wijngaarden) en Boya (35 ha). In totaal neemt pinot noir de meeste oppervlakte in (32 ha), gevolgd door sauvignon blanc (19 ha), syrah (15 ha) en chardonnay (10,5 ha). Duurzaamheid en biodiversiteit kenmerken het werk in de wijngaarden. Meer dan 2000 nieuwe, autochtone bomen zijn geplant om het natuurlijke evenwicht in en om de wijngaarden te herstellen. De druiven worden met de hand geplukt. In de winery wordt optimaal gebruik gemaakt van zwaartekracht, gisting en rijping vinden plaats bij gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad, en voor houtrijping worden eiken vaten uit Beaune geïmporteerd.

amayna1Amayna

7+      Amayna Sauvignon Blanc, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2014
Sauvignon blanc; breed inzetbaar, wulps, exotische fruittonen, aromatisch € 14,25

7,5      Amayna Sauvignon Blanc, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2012
Sauvignon blanc, 10 dagen fermentatie bij 17-19 graden, 2 maanden sur lie; veel meer vulling dan Boya, hint van ananas, rijp, vol en complex, rijke aanzet, breed, maaltijdwijn, veel concentratie en lengte (14,5%) € 15,26

7,5      Amayna Chardonnay, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2010
Chardonnay, fermentatie bij 17 graden, 2 maanden sur lie, 12 maanden rijping: 18% op nieuw hout, 35% op 1 jaar oud hout, 30% 2 jaar oud, 17% rvs; nog iets te grote invloed van het hout, crèmig, opvallend prikkelend, veel smaakimpact (14,5%) € 17,49

8          Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2007
Sauvignon blanc, 10 dagen fermentatie op nieuw Frans eiken bij 19-20 graden, 12 maanden houtrijping; veel kleur, rijke en complexe aroma’s in geur en smaak, crèmig en fruitig, vol, rijp, vettig, mooi sap, opvallend fruitig (14,5%) € 17,83

8          Amayna Syrah, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2013
Syrah; diep van kleur, overweldigend zwart fruit, licht floraal, onstuimig, wulps, vol en rond met duidelijke houtinbreng, rijk en complex, goede frisse nagalm, verleidelijk (14%) € 19,95

7         Amayna Pinot Noir, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2012
Pinot noir, 12 maanden Frans hout; licht ontwikkeld aan de rand, duidelijke evolutie, fruitrijk, tikkeltje cassis, donker fruit, licht herbaal, zwoele aanzet, veel materie, kruidig, zoete fruittoets op het einde, vooral jong maar monotoon (14,5%)

7+       Amayna Pinot Noir, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2011
Pinot noir, 20 dagen maceratie bij 7 graden, fermentatie op rvs, 12 maanden rijping op Frans hout (15% nieuw, 45% 1 jaar oud, 40% 2 jaar oud); veel kleur, aparte geur, spanning, redelijk machtig, goede balans, kruidig, veel meer body en vulling, let op temperatuur! (impressie van pinotage) (14,5%) € 22,20

8,5     Amayna Syrah, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2011
Syrah, 15 dagen maceratie bij 7 graden, fermentatie op rvs, 12 maanden rijping op Frans hout (60% nieuw, 40% 1 jaar oud); zeer veel kleur, intens, vol, aromatisch, voluptueus, veel sap, rijk en complex, mooie concentratie, spanning en vulling, frisse stijl (14,5%) € 19,54

boya2Boya

7+       Boya Sauvignon Blanc, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2013
Sauvignon blanc, 4 uur contact met de schillen bij 6 graden, fermentatie op rvs bij 12 graden; licht van kleur, hint van sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, expressieve aanzet, redelijk vullend, felle hoge zuren, heel schoon van smaak, straf, vele citrus en bitters (13%) € 9,95

7          Boya Chardonnay, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2013
Chardonnay, 4 uur contact met de schillen bij 6 graden, fermentatie op rvs bij 13 graden; vettig, echt nieuwe wereld, eerder vettig en grassig, koel klimaat proef je, te opvallend, meer eendimensionaal (13%) € 9,95

7,5      Boya Syrah, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2013
Syrah, 4 dagen maceratie bij 7 graden, fermentatie op rvs, 6 maanden rijping op Frans hout (50% 1 jaar oud); zeer veel kleur, heel lichte spanning in geur en smaak, veel fruit, correcte balans, lijkt op Crôzes Hermitage (13%) € 11,95

7+       Boya Pinot Noir, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2012
Pinot noir, 4 dagen maceratie bij 7 graden, fermentatie op rvs, 6 maanden rijping op Frans hout (50% 1 jaar oud); goede pinot noir kleur, straffe tonen, schoon van smaak, expressief, fruitrijk, beetje groene tonen en wit pepertje, doordrinkbaar, fris schenken, tamelijk direct (13%) € 10,56

7,5      Boya Syrah, Viña Garcés Silva, Leyda Valley – San Antonio, Chili 2012
Syrah; zeer intense kleur, gerijpt fruit, intens, geur en smaaktonen komen met elkaar overeen, smaakvol, aromatisch, rondeur, goede spanning, frisse stijl (13%)

Importeurs:
Vojacek Wijnen, Maastricht, tel 043-325 3170
Wijnen Dercor, Moorsele (B), tel +32- 56533757