Paradepaardje uit Nieuw-Zeeland

Op 21 juni organiseerde Essencia do Vinho in opdracht van de IVBAM in het Amstel Hotel een proeverij met uitsluitend maderawijnen. Daarnaast verzorgde Rui Falcão (wijnjournalist en maderakenner) op een zeer rustige en professionele manier voor een select gezelschap een masterclass met wijnen van Madeira. proefnotities Jan van Lissum

Het domein van de familie Donaldson ligt in de Waipara Valley in North Canterbury, een wijnregio die de laatste jaren snel aan betekenis heeft gewonnen. Tegenwoordig telt het gebied meer dan 30 wineries met samen 1250 hectare aan wijngaarden. Pinot noir en riesling doen het er zeer goed, maar ook worden er prima resultaten geboekt met gewürztraminer, pinot gris, sauvignon blanc en chardonnay.

In het oosten wordt de vallei afgeschermd van de koele zeewinden door de Teviotdale-heuvels en de Southern Alps (Main Divide) in het westen zorgen ervoor dat de hoeveelheid neerslag beperkt blijft (gemiddeld 648 mm per jaar), terwijl warme noordwestelijke winden vrij toegang hebben. Het gemiddelde aantal zonuren ligt op 2100. Waipara Valley bezit de typische kenmerken van een cool climate gebied, met warme dagen, koele nachten, een droge herfst en een lang en gelijkmatig rijpingsseizoen voor de druiven.

Rood

8

Main Divide Pinot Noir, Pegasus Bay, Waipara Valley, Nieuw-Zeeland 2012 Pinot noir, 2012 was een zeer goed jaar voor deze druif, 18 maanden houtrijping; gerijpt rood en donker fruit, mooie balans, pittige kruidigheid, aromatisch, zacht op de tong, goede zuren, lichte evolutie (14,5%) €19,93

8-

The Donaldson Family Pinot Noir, Pegasus Bay, Waipara Valley, Nieuw-Zeeland 2006 Pinot noir, eenmalige unieke cuvée ter gelegenheid van 10 jaar Ad Bibendum; mooi rood en ontwikkeld, veel smaak, expressief, rijke geur, complex, goede balans, nog verrassend na 10 jaar ontwikkeling (14,5%) €27,33

8

Pinot Noir, Pegasus Bay, Waipara Valley, Nieuw-Zeeland 2004 Pinot noir, 20 jaar oude stokken, 18 maanden houtrijping (40% nieuw); fraaie kleur, stallige aroma’s, kruidig, wat harder, in eerste instantie elegant, sappige aanzet, ziltig, rijp en rijk, complex, zachte textuur, iets meer nieuw hout (14,5%) €40,23

8

Merlot Cabernet, Pegasus Bay, Canterbury, Nieuw-Zeeland 2009 70% merlot, 20% cabernet sauvignon, 5% malbec, 5% cabernet franc, 2 jaar in Frans hout; warme tonen, dikke, vette merlot, veel van alles, vol en rijp, intense aroma’s, zacht, vraagt om bijpassend gerecht €21,14

Wit

8

Sauvignon Semillon, Pegasus Bay, Waipara Valley, Nieuw-Zeeland 2012 Sémillon, sauvignon blanc, 6 maanden rijping sur lies, de sémillon fermenteerde en rijpte in oude Franse barriques; volle sauvignon blanctoets, goede concentratie, intens, crispy, heel licht crèmig, impressie van fino, goede zuren, veel smaak en lengte (14,5%) €21,33

8+

Main Divide Chardonnay, Pegasus Bay, Waipara Valley, Nieuw-Zeeland 2013 Chardonnay, 12 maanden rijping in oude Franse barriques; volle geur, aromatisch, hout is goed opgenomen, rustige bitters, meer expressie, licht romig, goede zuren en balans, tropisch fruit, crispy, veel lengte (14%) €16,64

Zoet

8+

Bel Canto Dry Riesling, Pegasus Bay, Waipara, Nieuw-Zeeland 2011 Riesling, een deel onderging spontane fermentatie in oude, grote houten vaten; gouden kleur, licht botrytis, duidelijk riesling, opvallende wijn, stijlvol, prachtige aroma’s, hoge zuren, veel lengte, zeer geschikt voor de gastronomie (14,5%) € 25,34

Uit de hand gelopen hobby

Pegasus Bay Winery is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van – inmiddels gepensioneerd – neuroloog Ivan Donaldson. Hij plantte zijn eerste wijnstokken in de jaren zeventig en was daarmee een van de pioniers in de regio. Midden jaren tachtig werd het een professionele bezigheid. Tegenwoordig heeft hij de supervisie over het werk in de wijngaarden, zo’n 40 hectare, en bepaalt hij de typen wijn in het gamma. Zijn vrouw Christine houdt zich bezig met de tuinen van het domein en organiseert er, als operaliefhebster, met regelmaat concerten. Hun drie zonen zijn al net zo zeer betrokken bij het bedrijf. Paul, de jongste, is General Manager, Edward is Marketing Manager en geeft samen met zijn vrouw Belinda leiding aan het herhaaldelijk bekroonde restaurant, en de oudste zoon Matthew en zijn vrouw Lynette zijn wijnmakers. De wijnen die onder het Pegasus Bay label op de markt komen, zijn uitsluitend afkomstig van eigen wijngaarden. De arme, goed drainerende bodem, met kiezels en keien gecombineerd met duurzame, milieuvriendelijke teelt en veel snoeiwerk in de wijngaarden zorgen voor een laag rendement met optimale kwaliteit. Het tweede label, Main Divide, met wijnen gemaakt van aangekochte druiven, staat nog altijd voor toegankelijk en betaalbaar, maar is de afgelopen 15 jaar duidelijk in kwaliteit gegroeid, via een strenge selectie van een klein aantal kwaliteitswijngaarden.

©Pegasus Bay Winery
©Pegasus Bay Winery