Wijngaarden van Podere Forte

Wijngaarden van Podere Forte

2000 jaar terug in de tijd en tegelijk 200 jaar vooruit, zo omschrijft Pasquale Forte zijn twintig jaar oude bedrijf in de Val d’Orcia, in Zuid-Toscane. Het is een gemengd boerenbedrijf naar voorbeeld van de oude Romeinen, maar dan wel met een duurzaam, doordacht, sluitend ecosysteem waarmee Forte vele jaren vooruitloopt op zijn collega’s.
proefnotities Jan van Lissumfoto’s Podere Forte

Pasquale Forte

Pasquale Forte

Grondig vooronderzoek verricht door verschillende experts, onder wie Claude Bourguignon, deed Forte in de jaren negentig kiezen voor een domein in de Val d’Orcia dat generaties lang had toebehoord aan de familie Petrucci. Het bleek dat de bodem op deze plek bijzonder oud was en voorzien was van een dikke laag kalkrijke schistes, ideaal voor wijnbouw. Van de totale oppervlakte van het landgoed, 278 ha (168 in Castiglione d’Orcia, 110 in San Quirico d’Orcia), werd 21 ha bestemd voor wijnbouw. Daarbij werd telkens de ideale match gemaakt tussen bodemsamenstelling, microklimaat, hoogteligging, druivenras (sangiovese, petit verdot, merlot, cabernet franc) en plantdichtheid. Percelen waar de schisteslaag begon op een diepte van maximaal 50 cm werden aangemerkt als grand cru, was de bovenliggende kleilaag dikker (50 tot 120 cm), dan werd het perceel ingedeeld bij de premier cru’s. De wijngaarden worden sinds 2011 geheel volgens biodynamische principes bewerkt.
Behalve wijngaarden omvat Podere Forte bossen (70 ha), weilanden, graanvelden, olijfgaarden (23 ha) tuinen en truffelgrond, en worden er chianina-koeien, kippen, cinta senese-varkens, pauwen en bijen gehouden.
Achter het opvallende design van architect Zambelli gaat een moderne winery schuil, compleet met eigen laboratorium en uitgestrekte ondergrondse kelders. De verschillende stappen in het vinificatieproces, vanaf het binnenbrengen van de oogst tot het opslaan van de flessen, vinden achtereenvolgens plaats op vijf verschillende etages, zodat alle transport van de wijn plaatsvindt door middel van zwaartekracht.

Pasquale Forte

Pasquale Forte

Giovanni Mazzoni  met de drie chefs

Sales & Marketing Director Giovanni Mazzoni, Erik van Loo, Fred Mustert, Jarno Eggen

Graanvelden worden besproeid met een drone

Graanvelden worden besproeid met een drone

Eind vorig jaar bracht Sales & Marketing Director Giovanni Mazzoni een bezoek aan Nederland om bij restaurant Parkheuvel (18 GM) voor een selecte groep genodigden een wijnmakerslunch voor te zitten. Zes wijnen werden er geproefd, elk in combinatie met een gerecht afwisselend bereid door Parkheuvel-chef Erik van Loo, Jarno Eggen van De Groene Lantaarn (18 GM) en Fred Mustert van restaurant Fred (17 GM).

Vinites, Haarlem, 023-553 90 90

Graanvelden worden besproeid met een drone

Graanvelden worden besproeid met een drone

De winery

De winery

Proefnotities

8+

Petruccino, Podere Forte, Orcia, Italië 2015
85% sangiovese, 15% merlot, 10-15 jaar oude stokken, biologisch, opbrengst 35 hl/ha, 14 maanden houtrijping, 60% nieuw hout, 8 maanden in fles, de tweede wijn van Podere Forte, afkomstig van jonge wijngaarden; volle kleur, homogeen, modern geurpalet, heftig van smaak, veel van alles, stevige tannines, schoon afgerond palet, floraal en fruitig door merlot-invloed, veel smaak, goede balans, modern gemaakte wijn, hout is goed geïntegreerd (15%) ca. € 60,00

9-

Petrucci, Podere Forte, Orcia, Italië 2013
100% sangiovese, biodynamisch, late oogst, opbrengst 25 hl/ha, 16 maanden houtrijping, 24 maanden flesrijping, de grand cru van Podere Forte, 3000-4000 flessen; medium kleur, fijne geuraroma’s, smaak is mooi uitgewaaierd, eerste krachtige toets is eraf, daarom zo’n mooie fijne mondbeleving, elegante stijl (14%) ca. € 160,00

7,5

Petrucci, Podere Forte, Orcia, Italië 2008
100% sangiovese, biologisch, de grand cru van Podere Forte; nog best veel kleurconcentratie, lichte ontwikkeling aan de rand, dikkere geur, floraal en fruitig, beperkte geur- en smaaktonen, meer opeengepakt, korter en intenser, veel minder finesse (14%)

9

Guardiavigna, Podere Forte, IGP Toscana, Italië 2013
44% cabernet franc, 44% merlot, 12% petit verdot, biodynamisch, 18 maanden houtrijping, 15 maanden flesrijping, combinatie van de beste terroirs, de Supertuscan van Podere Forte; veel kleurintensiteit, nog zeer jong, complexe geur, strakke aanzet, balans, gerijpt fruit, evenwichtig, prachtig, mooi ontwikkeld, fraaie cabernet franc-structuur, zeer veel finesse en lengte (14,5%) ca. € 140,00

8,5

Guardiavigna, Podere Forte, IGP Toscana, Italië 2009
50% cabernet franc, 46% merlot, 4% petit verdot, biologisch, combinatie van de beste terroirs, de Supertuscan van Podere Forte; nog veel kleur, opeengepakt, beetje rustieke tonen,intens, veel van alles, mooie tannines, rijp, structuur, goede warmte, goed smaakgehalte (14,5%)

8

Guardiavigna, Podere Forte, IGP Toscana, Italië 2007
65% merlot, 20% cabernet franc, 15% petit verdot, biologisch, de Supertuscan van Podere Forte; hechte stugge geurwaaier, meer durf, floraal, ontwikkeld, warm palet, duidelijk aards en tannineus, elegante smaakpatronen, kruidige finale (15%)