Finaleteams aan het werk in de keuken van De Kookfabriek Amsterdam

Ter gelegenheid van de derde Wereldtapasdag organiseerde The Wine & Food Association in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau de Nationale Tapascompetitie. 13 restaurants bereikten de finale en het Amsterdamse restaurant Beulings ging met de hoogste eer strijken.

tapas
Wereldtapasdag werd uitgebreid gevierd met een succesvol en feestelijk evenement in De Kookfabriek Amsterdam. Het was een warme dag op een (te) warme locatie. Bezoekers konden onder andere deelnemen aan twee proeverijen onder leiding van onze eerste Master of Wine, Frank Smulders en de Spaanse Master of Wine Pedro Balesteros. Diana Cervera, chef van restaurant La Seu in Denia, Alicante, presenteerde een workshop gewijd aan tapas die karakteristiek zijn voor Alicante. Het hoogtepunt was de verkiezing van de Tapa van het Jaar. 13 uiteenlopende restaurants, uiteenlopend van wijnbar tot tweesterrenzaak, inclusief twee Spaanse restaurants en één Indonesisch, presenteerden hun creaties. Voor veel mensen was het een verrassing dat de Nederlandse chefs gemiddeld beter presteerden dan de Spaans-Nederlandse. Nederlandse chefs kozen voor verrassender structuren, aroma’s en grootte van tapas. Verder bleken er flinke interpretatieverschillen te bestaan over de vraag wat eigenlijk een tapa is. Dit is overigens een bredere kwestie, want onze verbazing is groot over de hoeveelheid hapklare (onzin)producten die horecaleveranciers aanbieden onder het mom van originele Spaanse tapas.

Gastvrouw Lisja Hu en chef Bas Bont, restaurant Beulings

beulings2

Winnaar

Een vrijwel unanieme jury koos uiteindelijk voor de combinatie die het Amsterdamse restaurant Beulings presenteerde. Het restaurant heeft daarmee een reis voor twee personen naar Alicante gewonnen, inclusief een culinaire masterclass bij restaurant La Darsena en diner bij Taberna del Gourmet
Tapa van het Jaar: restaurant Beulings, Amsterdam
Chef: Bas Bont

‘The Easy Peasy’
Falafel van verse doperwtjes met augurkjes, zelf ingemaakte jalapeños, komkommer, munt en pistachetahine
Eigentijdse creatie, verrassend en vernieuwend van presentatie, samenstelling en smaak. Aparte fusion, pure, vegetarische tapa met herkenbare Spaanse toets, ode aan verteerbaarheid en luchtigheid.

‘The easy peasy’

Gastvrouw Lisja Hu en chef Bas Bont, restaurant Beulings

Winnaar

Een vrijwel unanieme jury koos uiteindelijk voor de combinatie die het Amsterdamse restaurant Beulings presenteerde. Het restaurant heeft daarmee een reis voor twee personen naar Alicante gewonnen, inclusief een culinaire masterclass bij restaurant La Darsena en diner bij Taberna del Gourmet
Tapa van het Jaar: restaurant Beulings, Amsterdam
Chef: Bas Bont

‘The Easy Peasy’
Falafel van verse doperwtjes met augurkjes, zelf ingemaakte jalapeños, komkommer, munt en pistachetahine
Eigentijdse creatie, verrassend en vernieuwend van presentatie, samenstelling en smaak. Aparte fusion, pure, vegetarische tapa met herkenbare Spaanse toets, ode aan verteerbaarheid en luchtigheid.

‘The easy peasy’

Pedro

Pedro Ballesteros MW

jury

De jury aan het werk

De jury

Pedro Ballesteros MW, ex-jurylid internationale Copa Jerez
Diana Cervera, chef restaurant La Seu in Denia, Alicante
Ana Roman Riechmann, directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag
Hans van de Meeberg, freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife
Harrie Baas, Wine-Food Consultancy
Jan van Lissum, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland, voorzitter

Voor de beste tapaswijnen per prijscategorie zie het artikel elders op deze site.

jury

De jury aan het werk

De jury

Pedro Ballesteros MW, ex-jurylid internationale Copa Jerez
Diana Cervera, chef restaurant La Seu in Denia, Alicante
Ana Roman Riechmann, directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag
Hans van de Meeberg, freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife
Harrie Baas, Wine-Food Consultancy
Jan van Lissum, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland, voorzitter

Voor de beste tapaswijnen per prijscategorie zie het artikel elders op deze site.

Hieronder een overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde.

Overzicht van de overige finalisten in willekeurige volgorde

Ratatouille Food & Wine, Haarlem - chef: Jozua Jaring

Ratatouille à la schapenkaas Viejo
Schapenkaas met tomaat, gegrilde groentes en gnocchi
Mooi frisse presentatie, de schapenkaas domineert de tapa, vullend en gevarieerd van smaak, redelijk Spaans getint.

En Pluche, Amsterdam - chef: Wijnand Schoen

Cerdo de Iberico y su bellota
Schouder en buik van iberico, pedro ximénez, gerookte pimenton, crème van zwarte knoflook, groene olijf
Prachtige presentatie, verzorgd, smeuïg en accent op zout dankzij de ham en het buikspek, geschakeerde smaak, herkenbaar Spaans karakter, modern met traditionele tint, hoog op smaak.

Tapasbar 21 Pinchos, Rotterdam - chef: Miguel Perez

Pulpo a la plancha / Pincho cecina / Pincho cebo
Te veel van het goede, lastig eten, vol, machtig, wel Spaans maar boers qua presentatie en smaak, veel brood en knoflook, weinig finesse, geen wedstrijd-tapa, wel smaakvol.

Tapa van Ratatouille Food & Wine

Tapa van En Pluche

Tapa van 21 Pinchos

pinchos 1

Team van 21 Pinchos aan het werk

Overige finalisten

Ratatouille Food & Wine, Haarlem

chef: Jozua Jaring

Ratatouille à la schapenkaas Viejo
Schapenkaas met tomaat, gegrilde groentes en gnocchi
Mooi frisse presentatie, de schapenkaas domineert de tapa, vullend en gevarieerd van smaak, redelijk Spaans getint.

En Pluche, Amsterdam - chef: Kevin Coevering

Cerdo de Iberico y su bellota
Schouder en buik van iberico, pedro ximénez, gerookte pimenton, crème van zwarte knoflook, groene olijf
Prachtige presentatie, verzorgd, smeuïg en accent op zout dankzij de ham en het buikspek, geschakeerde smaak, herkenbaar Spaans karakter, modern met traditionele tint, hoog op smaak.

Tapasbar 21 Pinchos, Rotterdam

chef: Miguel Perez

Pulpo a la plancha / Pincho cecina / Pincho cebo
Te veel van het goede, lastig eten, vol, machtig, wel Spaans maar boers qua presentatie en smaak, veel brood en knoflook, weinig finesse, geen wedstrijd-tapa, wel smaakvol.

Daalder, Amsterdam - chef: Dennis Huwae

Merengue Nigiri
Rijstmerengue met zalm, foie-crème en mandarijnponzu
Ziet eruit als sushi nigiri, luchtig en elegant, ingetogen zilt, licht zoete impressie, Spaanse toets ontbreekt enigszins, verfijnd van smaak.

The French Connection, Amsterdam - chef: Jef van den Hout

Caldo verde met paling, foie gras, zoetzure groentjes en boerenkool
Mooie presentatie, modern versie van tapabeleving, geraffineerd, ijskoud, licht verteerbaar, evenwichtig, fraai mondgevoel, lichte Spaanse inbreng.

Tribeca, Heeze - chef: Sergio Hernandez Paredes

Geroosterde carabinero, koppenboter, krokante nori en consumé van kalf
Fris en luchtig, mooi gedoseerde smaken, overheerlijk, klein maar fijn. Modern en internationaal, maar met Spaans uitgangspunt. Uitstekend niveau.

team daalder

Het team van Daalder

Tapa van Daalder

Tapa van The French Connection

Tapa van Tribeca

Overige finalisten

Daalder, Amsterdam

chef: Dennis Huwae

Merengue Nigiri
Rijstmerengue met zalm, foie-crème en mandarijnponzu
Ziet eruit als sushi nigiri, luchtig en elegant, ingetogen zilt, licht zoete impressie, Spaanse toets ontbreekt enigszins, verfijnd van smaak.

The French Connection, Amsterdam

chef: Jef van den Hout

Caldo verde met paling, foie gras, zoetzure groentjes en boerenkool
Mooie presentatie, modern versie van tapabeleving, geraffineerd, ijskoud, licht verteerbaar, evenwichtig, fraai mondgevoel, lichte Spaanse inbreng.

Tribeca, Heeze

chef: Sergio Hernandez Paredes

Geroosterde carabinero, koppenboter, krokante nori en consumé van kalf
Fris en luchtig, mooi gedoseerde smaken, overheerlijk, klein maar fijn. Modern en internationaal, maar met Spaans uitgangspunt. Uitstekend niveau.

Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa, Eindhoven - chef: Raymond Valk

Wilde gamba, cremeux van paella, structuren van tomaat, basilicum, aioli, zilte plantjes
Zeer kleurrijk, veel smaken, licht pittig, met selderij en paprika, veel crèmigheid. Eerder een voorgerecht dan een tapa. Smaakvol.

Wollerich, Sint-Oedenrode - chef: Cas Pikaar

Toast met pata negra, Bettine geitenkaas en truffel, gegarneerd met bosui, tomaat, kingboleten, crème van mierikswortel
Goed gecombineerde smaken, mooie invloed van geitenkaas, invloed van truffel iets te sterk aanwezig, zeer gastronomisch, verleidelijk.

Smaakstudio De Sawa, Delft - chef: Allard Sieburgh

Nasi Tjampoer
Sushi-achtige presentatie van Indonesisch getinte tapa. Vettig, kleverig, te beperkt qua mondbeleving. A-typisch mondgevoel voor sommige juryleden, wel verrassend.

team rosa

Team van Señora Rosa

Tapa van Señora Rosa

Tapa van Wollerich

Tapa van Smaakstudio De Sawa

Overige finalisten

Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa, Eindhoven

chef: Raymond Valk

Wilde gamba, cremeux van paella, structuren van tomaat, basilicum, aioli, zilte plantjes
Zeer kleurrijk, veel smaken, licht pittig, met selderij en paprika, veel crèmigheid. Eerder een voorgerecht dan een tapa. Smaakvol.

Wollerich, Sint-Oedenrode

chef: Cas Pikaar

Toast met pata negra, Bettine geitenkaas en truffel, gegarneerd met bosui, tomaat, kingboleten, crème van mierikswortel
Goed gecombineerde smaken, mooie invloed van geitenkaas, invloed van truffel iets te sterk aanwezig, zeer gastronomisch, verleidelijk.

Smaakstudio De Sawa, Delft

chef: Allard Sieburgh

Nasi Tjampoer
Sushi-achtige presentatie van Indonesisch getinte tapa. Vettig, kleverig, te beperkt qua mondbeleving. A-typisch mondgevoel voor sommige juryleden, wel verrassend.

SchultenHues – Peter Gast Gastrobar, Zutphen - chef: Peter Gast

Pofbroodje met alg en zeewater, gekonfijte westlandse tomaatjes, reductie van bruinwier, gedroogde tomaat en mini kruiden uit zutphen, crème van zandhaai
Mooie, frisse presentatie, tapa met hoge zuurgraad, droog broodje, redelijk, goed gedoseerde kruiden, redelijk verteerbaar. Nederlands concept in de vorm van Spaanse tapa, goed maar safe.

Brasserie Van Baerle, Amsterdam - chef: Chris Hooiveld

Patatas bravas
Chips en salade van Opperdoezer ronde, saus van tomaat
Regionale ingrediënten in de hoofdrol, gazpacho in glaasje, patatas er bovenop, veel tomaat, smaakvol, verrassende presentatie, duidelijke rol voor de chips.

Serre Restaurant, Amsterdam - chef: Daniel Daamen

Okonomiyaki minikroket
Traditioneel Japans vertaald naar hedendaagse tapa, met spitskool, ibericoham en dashi
Vettig, vullend, pittig, verrassend, veel smaak, duidelijk Aziatisch met klein Spaans accent, veel bite, goede presentatie, rijk geschakeerd.

Tapa van SchultenHues

Tapa van Brasserie Van Baerle

Tapa van Serre Restaurant

serre daniel

Daniel Daamen, Serre Restaurant

Overige finalisten

SchultenHues – Peter Gast Gastrobar, Zutphen

chef: Peter Gast

Pofbroodje met alg en zeewater, gekonfijte westlandse tomaatjes, reductie van bruinwier, gedroogde tomaat en mini kruiden uit zutphen, crème van zandhaai
Mooie, frisse presentatie, tapa met hoge zuurgraad, droog broodje, redelijk, goed gedoseerde kruiden, redelijk verteerbaar. Nederlands concept in de vorm van Spaanse tapa, goed maar safe.

Brasserie Van Baerle, Amsterdam

chef: Chris Hooiveld

Patatas bravas
Chips en salade van Opperdoezer ronde, saus van tomaat
Regionale ingrediënten in de hoofdrol, gazpacho in glaasje, patatas er bovenop, veel tomaat, smaakvol, verrassende presentatie, duidelijke rol voor de chips.

Serre Restaurant, Amsterdam

chef: Daniel Daamen

Okonomiyaki minikroket
Traditioneel Japans vertaald naar hedendaagse tapa, met spitskool, ibericoham en dashi
Vettig, vullend, pittig, verrassend, veel smaak, duidelijk Aziatisch met klein Spaans accent, veel bite, goede presentatie, rijk geschakeerd.

Klik hier voor meer informatie over sherry