Mas Martinet, een van de beste en invloedrijkste winery’s van Priorat, werd opgericht door José Luis Perez, die net als René Barbier en Alvaro Palacios tot de pioniers van de regio wordt gerekend. In 1996 heeft hij de leiding overgedragen aan zijn dochter Sara, een afgestudeerd oenologe en echtgenote van René Barbier junior.

tekst Romana Echensperger, proefnotities idem (m.u.v. Bru jaargang 2000 en Clos 2004 deels – Jan van Lissum)

Sara Perez

Sara heeft de samenstelling van de topcuvée Clos Martinet, afkomstig van de 6,5 hectare grote Finca Martinet, sindsdien aanzienlijk veranderd. Garnacha (ca. 65%) en cariñena (20%) vormen nu duidelijk de hoofdmoot in de blend, aangevuld met aangevuld met syrah en wat merlot en cabernet sauvignon. Voorheen was de cabernet sauvignon (met circa 50%) de belangrijkste druif. Sinds 2000 worden de wijngaarden biologisch bewerkt. Ook heeft Sara Perez geleidelijk de houtinvloed teruggedrongen, onder meer door het gebruik van cementen vaten. Op deze manier wordt het fruitige karakter van de wijnen benadrukt. De Martinet Bru, gemaakt van garnacha, cariñena, syrah, cabernet sauvignon en monastrell, werd vroeger vooral beschouwd als tweede wijn van Mas Martinet, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een geheel op zichzelf staande topwijn.

Verandering van stijl

Een van de grote discussies in de wijnwereld was of Prioratwijnen kunnen ouderen en zo ja, hoe lang. Menigeen vroeg zich zelfs af of de wijnen überhaupt wel kunnen ouderen. Teveel wijnliefhebbers werden teleurgesteld, toen zij tijdens de Priorat-hype in de jaren negentig dure wijnen kochten die na een paar jaar op fles hun top al bereikt bleken te hebben.
Maar we moeten fair zijn. Toen de regio Priorat beroemd werd, ergens in de jaren negentig, was de ‘zeitgeist’ gefocust op geconcentreerde wijnen. De zogenaamde ‘Parker-stijl’ was in, en dat resulteerde in overrijpe druiven met onderontwikkelde tannines. Overextractie en een overdosis nieuw eikenhout deden de rest bij de totstandkoming van gebrekkige wijnen. Zodra het primaire fruit verdwenen was, waren deze wijnen dood.
Nu is alles anders en de wijnmakers hebben hun lesje geleerd, zoals we ook konden ervaren tijdens Wine Professional. We konden definitief zien wat de rol is van mineraliteit in rode wijn, en konden vaststellen dat rijpingspotentieel geen vreemd woord is in Priorat, maar dat consistentie dat soms wel is.
(Meer over de recente ontwikkelingen in Priorat is eind 2015 gepubliceerd in Proefschrift 28.5, naar aanleiding van ons bezoek aan de vakbeurs Esprai – red.)

Sara Perez heeft geleidelijk de houtinvloed teruggedrongen, onder meer door het gebruik van cementen vaten.

Proefnotities

7+
Martinet Bru, Priorat, Spanje 1998
45% garnacha, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot, 15% cariñena en syrah. Pittige, vlezige aanzet van de geur, gevolgd door intens kersenfruit, as en baconvet. In de smaak een lichte zuurgraad, fijnkorrelige tannines en een sappige maar zeer korte finale. Al met al mist de wijn spanning en heeft hij duidelijk zijn hoogtepunt bereikt. Goede wijn die nu gedronken moet worden en geen rijpingspotentieel meer over heeft.

7
Martinet Bru, Priorat, Spanje 2000
40% garnacha, 30% merlot, 30% cabernet sauvignon. kleurontwikkeling, minder geschakeerde geur, meer kracht, pittige tannines, zeer kruidig, drogende finale, vrij korte afdronk (proefnotitie Jan van Lissum)

7,5
Martinet Bru, Priorat, Spanje 2003
40% garnacha, 30% cabernet sauvignon, 15% merlot, 15% cariñena. Deze wijn heeft veel meer fraîcheur. Hij wordt gedreven door een goede en strakke structuur. Rijp kersenfruit, hoge maar goed geïntegreerde alcoholgraad, lange finale met minerale impressies. Goede wijn die nu perfect op dronk is en niet langer bewaard moet worden.

8-
Martinet Bru, Priorat, Spanje 2006 (magnum)
60% garnacha, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot en syrah. Oudering op magnum heeft een veel mooier resultaat dan oudering in een kleinere fles, zoals deze wijn overtuigend aantoont. Fraaie tertiaire aroma’s van truffel, zwarte olijf, gedroogde mediterrane kruiden en in de tweede laag prachtig rijpe (maar geen overrijpe) aroma’s van kersenfruit. De frisse zuurgraad staat wat op de voorgrond. Maar de fijnkorrelige, uitgebalanceerde tannines, een hoge mate van fruitextract, een lange finale en de vele mineralige impressies maken deze wijn tot een genot om te drinken. Zeer goede wijn die nu op dronk is en nog 2 tot 3 jaar kan rijpen.

8,5
Martinet Bru, Priorat, Spanje 2012
40% garnacha, 40% syrah, 20% cabernet sauvignon en merlot. Sterk samengepakt bouquet, gedreven door rokerige, pittige en kruidige aroma’s, kersenfruit en jodium. Zeer compact en samengebald van smaak, met fijnkorrelige tannines, houtimpressies die nog op de voorgrond staan en een medium lange, mineralige finale. Topjaar. Goede maar te jonge wijn die over 1-2 jaar beter zal zijn en in totaal zo’n 3-5 jaar kan ouderen.

8,5
Martinet Bru, Priorat, Spanje 2013
40% garnacha, 25% syrah, 35% cariñena, cabernet sauvignon, merlot. Dit is kindermoord. Zeer geconcentreerd, kruidig, pittig en rijk aan rijp kersenfruit. Samengepakte smaak met rijpe maar samentrekkende tannines, frisse zuurgraad en lange mineralige finale. Zeer goede wijn die 2 tot 3 jaar rijping nodig heeft om aangenaam te zijn en in totaal 4-6 jaar kan ouderen.

Conclusie: Martinet Bru kan goed ouderen en heeft baat bij kelderrijping. De wijn is tussen zijn 4e en 8e jaar op zijn best en moet niet veel langer worden bewaard.

7+
Clos Martinet, Priorat, Spanje 1989
Garnacha, cabernet sauvignon, merlot, cariñena, syrah. De geelbruine kleur verraadt de leeftijd van de wijn. Fraaie neus gedreven door elegante teriaire aroma’s van zwarte olijf, leer, jeneverbes, as, rook en gedroogde specerijen. In de mond blijkt de wijn echter definitief over zijn hoogtepunt te zijn. Korte finale, dun met een rustieke nagalm.

7-
Clos Martinet, Priorat, Spanje 1991
Garnacha, cabernet sauvignon, merlot, cariñena, syrah. Sterk geelbruine kleur met brede waterige rand. Vluchtige zuren (azijn) domineren de geur. De fruitexpressie is geheel verdwenen, rustieke en niet-geïntegreerde tannines in de smaak, korte, uit elkaar vallende finale. Ver over zijn hoogtepunt.

8,5
Clos Martinet, Priorat, Spanje 1992
Garnacha, cabernet sauvignon, merlot, cariñena, syrah. De eerste wijn die aantoont dat Clos Martinet fraai kan ouderen en daarbij qua verfijning Bourgogne kan benaderen, is de 1992. Licht granaatrood met geschakeerde aroma’s van rook, zwarte olijf, baconvet en gedroogde specerijen. In de smaak fijnkorrelige tannines uitgebalanceerd met een frisse zuurgraad en een lang aanhoudende finale. Gedreven door elegantie en mooie aroma’s. Uitmuntende wijn die optimaal op dronk is, maar ook nog 4-5 jaar kan doorrijpen.

8+
Clos Martinet, Priorat, Spanje 1997
34% garnacha, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot, 15% cariñena 11% syrah. Misschien niet zo goed als de 1992, maar komt dicht in de buurt. Fraai, etherisch bouquet gedreven door tertiaire aroma’s als wilde rozen, drop, rijpe zwarte kersen, mediterrane kruiden en zwarte chocolade. Bijna zilte aanzet, frisse zuren zorgen voor wat verkoeling, fijnkorrelige maar overvloedige tannines, tonen van vanille en toast in de lange finale. Fijne, elegante wijn, mooi gerijpt, nu op dronk maar kan nog 3-4 jaar langer rijpen.

7-
Clos Martinet, Priorat, Spanje 1998
35% garnacha, 20% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% syrah. Deze teleurstellende, overrijpe wijn komt als een schok na de fantastische 1992 en 1997. 1998 was duidelijk een zeer warm oogstjaar dat resulteerde in een overrijpe en geoxideerde wijn. Alle spanning is verdwenen, ver over zijn hoogtepunt.

8,5
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2002
45% garnacha, 20% cariñena, 20% cabernet sauvignon, 15% syrah. Prachtige wijn die doet denken aan de 1997, maar dan met wat rijpere fruitaroma’s. Bouquet van een fraai geouderde wijn, gedreven door donker fruit dat nog altijd op de voorgrond staat, truffels, etherische kruidenimpressies, pittig baconvet en zwarte peper. Mooie textuur met fijnkorrelige maar overvloedige tannines, frisse zuren die verkoeling geven in de finale en sappige fruitaroma’s die voor wat vulling zorgen. Grote wijn die nu goed op dronk is maar nog 4-6 jaar langer kan rijpen.

8,5
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2004
40% garnacha, 15% cariñena, 20% cabernet sauvignon, 25% syrah. Een teleurstelling: oxidatief, geen spanning, bijna brandende alcohol in de finale, vrij kort. Zeker geen grote wijn en ver over zijn hoogtepunt.
Maar wat een verschil bij de tweede fles (proefnotitie Jan van Lissum): meer schakering, mineralig, goede balans, finesse, veel potentieel, lengte.

8-
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2005
50% garnacha, 20% cariñena, 10% cabernet sauvignon, 20% syrah. Impressies van vanille en toast gevolgd door tonen van donkere kersen en chocolade. Redelijk pittig, gedroogd fruit, evenwichtig, goede maar geen uitmuntende wijn. Nu op dronk met potentieel voor 2-4 jaar meer.

8
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2007
60% garnacha, 18% cariñena, 12% syrah, 10% cabernet sauvignon en merlot. Intense aroma’s van rijp donker fruit, drop, chocolade, sojasaus en mediterrane kruiden. In de mond rijp fruit, zeer fluwelige en sappige structuur, rijk aan fruitextract, lange, bijna zilte finale. Misschien iets teveel warmte van de alcohol in de finale. Zeer goede wijn die nog 3-5 jaar langer kan rijpen.

8,5
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2011
65% garnacha, 18% cariñena, 11% syrah, cabernet sauvignon en merlot. Zeer krachtige, geconcentreerde en fruit-gedreven wijn. Sterk samengebalde smaak, perfecte balans, fijnkorrelige, rijke tanninestructuur gevolgd door een zeer lange finale met massa’s mineralen. Indrukwekkende wijn, veel te jong, heeft zeker nog minimaal 4-6 jaar rijping nodig om zijn ware karakter te tonen.

8+
Clos Martinet, Priorat, Spanje 2013
65% garnacha, cariñena, syrah, cabernet sauvignon en merlot. Zeer gesloten en compacte neus met intense florale tonen, fris kersenfruit en bittere impressies van donkere chocolade. In de mond zeer veel mineralen, fijnkorrelige maar nog altijd zeer krijtachtige tannines en een perfecte balans tussen rijping en zuurgraad. Het potentieel is zichtbaar maar de wijn is nog veel te jong. 6-8 jaar is zeker nog nodig en in totaal kan hij nog 10-12 jaar rijpen.

Conclusies

Een fantastische, zeer interessante sessie. Er werd aangetoond dat Prioratwijnen prachtig kunnen ouderen en dat de beste exemplaren een bijna bourgogneachtige finesse kunnen bereiken in hun tertiaire aroma’s. Jammer was wel dat de kwaliteit niet constant was. Sommige jaargangen vielen totaal buiten de boot en stelden zeer teleur. Aan de andere kant kun je zien dat wijnbouw en wijnmaken de afgelopen 25 jaar dramatisch zijn veranderd en dat de terroirexpressie elk jaar preciezer wordt. We kunnen bijna niet wachten totdat de 2011 en 2013 volledig op dronk zijn.